55 yılda 300 fotoğraf makinesi biriktirdi, hayali bir fotoğraf müzesi

Eskişehir'de 55 yıldır fotoğrafçılık yapan 70 yaşındaki Osman Yaşar Tanaçan, fotoğraf tarihini yeni nesle tanıtmak istiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir'de 55 yıldır fotoğrafçılık yapan 70 yaşındaki Osman Yaşar Tanaçan, fotoğraf tarihini yeni nesle tanıtmak istiyor. Tanaçan, meslek yaşamı boyunca topladığı 300 değişik marka ve modelde fotoğraf makinesi ile arşivinde bulunan 300 binden fazla fotoğrafı gelecek kuşakların hizmetine sunuyor. Bunun için bir fotoğraf müzesinin kurulmasını isteyen Tanaçan, fotoğrafın her yönüyle yaşandığı bilimsel bir müzeye Türkiye'nin ihtiyacı olduğunu söylüyor. Planladığı müzenin tüzüğünü de hazırlayan Tanaçan, "İnşallah bunu başaracağız. Bütün bunların hepsinin gelecek kuşaklara bellek olarak o müzede sergilenmesi en büyük dileğim." diyor.

Hayatı bir belgeleme biçimi olan fotoğraf tarih boyunca büyük bir değişim gösterdi. Eskişehir'in en eski fotoğrafçılarından olan Osman Yaşar Tanaçan ise, fotoğraf tarihinin unutulmaması için çaba gösteriyor. 55 yıldır fotoğrafçılık yapan Tanaçan, fotoğrafla geçen meslek hayatı boyunca yüzlerce öğrenci yetiştirdi. Türk Hava Kuvvetleri'nde 22 yıl fotoğrafçı olarak görev yapan Tanaçan, bu sayede hem dersler verdi, hem de dünyanın birçok ülkesini gezme imkanı buldu. Objektifinden yüz binlerce insanın geçtiği mesleğinde, fotoğrafçılık alanındaki değişimlere tanık oldu. Tanaçan, cam filmlerden dijitale kadar gelen süreci gün gün yaşadı. Arşivinde 300 bini aşkın fotoğraf bulunan Tanaçan, meslek hayatı boyunca 300 farklı marka ve modelde fotoğraf makinesi biriktirdi.

Topladığı makineleri Eskişehir'de bulunan fotoğrafçılık stüdyosunun vitrininde sergileyen Tanaçan, 55 yılda elde ettiği birikimleri gelecek kuşakların yararlanması adına bir fotoğraf müzesi oluşturulmasını istiyor. "Fotoğraf müzesinin, fotoğraf makinelerine bakıp görmekten ziyade bir fotoğrafın gelişimindeki 55-60-70 sene önce yazılan yabancı kitaplarla ve ikinci dünya savaşında çıkan fotoğraflar, haberler ve bizim yakın tarihimizde olan bütün olaylarla ilgili bir kütüphane aynı zamanda bir arşiv olmasını istiyorum." diyen Tanaçan, fotoğrafçılığın yaşatılacağı bir müze için tüzük bile hazırlamış. Öğrencileri ile birlikte hazırladığı tüzükte fotoğraf müzesini; fotoğraf sergilerinin olduğu, eğitimlerin verildiği, sempozyumların düzenlendiği ve fotoğrafın tarihsel sürecinin yaşatıldığı bir müze olarak tanımlıyor. Tanaçan, "İnşallah bunu başaracağız. Bütün bunların hepsinin gelecek kuşaklara bellek olarak o müzede sergilenmesi en büyük dileğim." ifadelerini kullanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber